събота, 24 март 2018 г.

Моето дете не иска да чете



Здравейте, уважаеми родители!

 

Напоследък, актуален проблем за родителите се явява нежеланието на  децата да четат. Причина за това по- скоро се явява нашата пасивност и липсата на навик да четем на децата. На фона на наситеното информационно пространства с телевизионни предавания, компютърни игри, ние все по- малко отделяме внимание на четенето на литература. Оттук и проблемите в училище: ниска четивна техника, трудно разбиране на условието на текстовите задачи по математика, грешки при изпълнението на писмените упражнения.

Как вие сами можете да помогнете на детето си?

Първо, постарайте се да подберете интересни текстове, така че тяхното четене да не изморява детето, а напротив, да събуди интерес и желание да прочете текста до край.

Второ, отделяйте всеки ден по половин час за четене на глас, старайте се да приучите детето на това, че е необходимо да чете всеки ден.

Трето, създавайте игрова ситуация- игра за бързина на четене между вас и вашето дете “ Кой по- бързо ще прочете?, игра “Прочети и намери съответната картинка/  На детето се дават напечатани думи  и   карти с изображенията на предмети/, ако имате две  деца, проведете конкурс за най- добър четец.

И накрая най- простото и ефикасно средство да научите детето на любов към четенето е Вашия личен пример. Ако детето често вижда, че мама и татко  четат книга, тогава четенето за него никога няма да стане проблем.