сряда, 1 май 2024 г.

Плетена детска площадка в Япония

 

    Една любяща баба с радост пече пайове за внуците си, прави кнедли с череши и ги гощава със сладки и меденки. Една грижовна баба със сигурност ще им изплете чорапи, шалове и ръкавици... А съвременната „баба“, текстилният дизайнер Тошико Хориучи Макадам, подари плетенето си не само на собствените си внуци, но и на всички японски деца без изключение. Нейната гигантска инсталация, Woods of Net, изплетена от дебела, издръжлива многоцветна прежда, е не само творчески проект, но и активна атракция, уникална детска площадка, разположена в Музея на открито в Хаконе.



    Авторите на проекта изразходват около 230 кубически метра дървен материал от различни дървета, за да построят павилиона, а художникът Тошико Хориучи Макадам се нуждае от повече от един тон разноцветна прежда, за да изплете детска площадка. Тази прежда обаче напомня повече на дебели текстилни корди, които изискват специална кука и специална техника на плетене. И то изключително на ръка.


    От вятъра и дъжда „Гората от цветни мрежи“, както носи името си плетената детска площадка, е надеждно защитена под купола на дървен павилион, построен специално за тази цел. Конструктивните характеристики позволяват плетените атракциони да бъдат закрепени директно към дървените греди на беседката, като гредите са здраво закрепени една към друга чрез иновативен метод, който не изисква скоби, летви, пирони или други метални предмети.

   Създаването на уникална детска площадка преминава на няколко етапа. Първо художникът работи върху най-големите и сложни елементи от инсталацията, след това те  са прикрепени към местата им в павилиона, а след това към тях са добавени още и още елементи от бъдещата детска площадка.

https://www.liveinternet.ru/