събота, 28 септември 2019 г.

Най-краткия тест за интелигентност в света с три въпроса


    Здравейте, уважаеми посетители!
   
   Материалите в блога са предимно предназначени за работа с деца. Но сега реших да предложа нещо и за вас. Пробвайте интелигентността си чрез най-краткия IQ тест за интелигентност в света, състоящ се само от три въпроса.
   Тестът за конгнитивни разсъждения/Cognitive Reflection Test (CRT)/ e  разработен в Пристън през 2005г, от психолога Шейн Фредерик. Той има за цел да тества способността на човека да игнорира очевидното и да мисли по-рационално, т.е. да игнорирате интуицията в полза на аналитичното мислене.
  За да докажете своята гениалност, трябва да отговорите правилно и на трите въпроса. /Разбира се, че и времето за решаване е от значение./
Внимавайте, защото въпросите не са чак толкова лесни, колкото изглеждат на пръв поглед. Дори студенти от най-престижните университети в света не са успели да отговорят правилно и на трите въпроса. И така, да преминем към теста.



Въпроси:
1.
 Бухалка и топка струват 1.10 долара общо. Бухалката струва 1 долар повече от топката. Колко струва топката?

2.
5 машини за 5 минути произвеждат 5 елемента. Колко време е необходимо 100 машини да изработят 100 елемента.

3.
В езерото има листа от лилии. Всеки ден площта, заета от листата се удвоява. Ако са необходими 48 дни, за да покрият цялото езеро, колко време ще е нужно за покриването на половината от езерото?

Мислете и не поглеждайте към отговорите !


Отговори:

   Отг.1   - 5 цента
  Има голяма вероятност да отговорите, че са 10 цента, но всъщност  не е така.
  Топка – 5 цента, бухалка -1долар и 5 цента. Следователно  бухалката е с 1 долар по-скъпа от топката. А двете заедно – 1долар и 10 цента.
0.05 + 1.05 = 1. 10 / долара/

   Отг. 2   -  5 минути
   На втори въпрос интуицията може да Ви подскаже 100 минути, но   не е необходимо толкова много време.
   От условието на задачата правим извода, че  1 машина прави 1 елемент за 5 минути. Следователно ще са необходими 5 минути, за да се направят 100 елемента от 100 машини.

  Отг. 3  - 47 дни
   Интуицията отново може да ви подведе и да отговорите 24 дни /  половината от дните, за половината площ/.

   Но ако площта обхваната от листата на лилиите се удвоява всеки ден, тогава ще е нужен само един ден, за да може покривката от листа върху половината от езеро, като се удвои  да го покрие цялото. Щом за 48 дни е покрито цялото, значи предходния ден е било наполовина покрито/47-я ден/

 От: https://www.highiqpro.com/iq-tests-iq-scores-iq-questions/the-cognitive-reflection-test-crt
IQ-Mindware-logo1.png